Stollen & “γλυκά” Χριστούγεννα

´Ενα Γερμανικό παραδοσιακό , Χριστουγενιάτικο γλυκό με απλά υλικά και γεύση απίστευτη !

Χρόνος : γύρω στην μία ώρα και ένα τέταρτο για 2 ( φρατζόλες)

Υλικά:

500 γραμ. αλεύρι

42 γραμ. νωπή μαγιά

80 γραμ. ζάχαρη

1 Αυγό

150 γραμ. γάλα (χλιαρό)

150 γραμ. βούτυρο

1 πρέζα αλάτι

150 γραμ. μαύρες σταφίδες

150 γραμ. σταφίδες σουλτάνα

100 γραμ. αμύγδαλα χοντροαλεσμένα ή αμυγδαλόπαστα (αν προτιμάτε)

50 γραμ. κομματάκια κάντιτα πορτοκάλι

50 γραμ. κομματάκια κάντιτα λεμόνι

50 γραμ. ξύσμα λεμονιού

100 γραμ. Φυστίκια Αιγίνης ( ανάλατο)

1/4 κουτ. γλυκού κάρδαμο

3/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

1/2 κουτ. γλυκού κανέλλα

80 γραμ. βούτυρο (να είναι καυτό  για να το αλείψετε)

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Λίγο ρούμι

Οδηγίες:

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε τις μαύρες και τις σουλτάνα σταφίδες και ποτίζετε με λίγο ρούμι ή κονιάκ και τις αφήνετε να τραβήξουν για λίγο ( σκεπάζετε το μπολ ) .
Σε ένα άλλο μικρό μπολ, ανακατεύετε την ζάχαρη με την μαγιά και προσθέτετε το χλιαρό γάλα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και το αυγό. Προσθέτετε την μαγιά που έχετε ανακατέψει με το γάλα και τη ζάχαρη και ζυμώνετε. Η ζύμη να μην είναι πάρα πολύ μαλακή. Την σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα!

Έπειτα βάζετε τα υπόλοιπα υλικά και τα μπαχαρικά, το φυστίκι την αμυγδαλοψυχα και ζυμώνετε με το χέρι.

Τώρα αφήνετε την ζύμη πάλι να ξεκουραστεί για 45 λεπτά κι έπειτα φτιάχνετε το σχέδιο του stollen , κάτι σαν φρατζόλα , ( θα το δείτε στην φώτο και στο βίντεο που το φτιάχνω με την αδελφή μου ).

Τοποθετείτε λαδόκολλα στο ταψί και βάζετε την έτοιμη πλασμένη ζύμη, και την αφήνετε να φουσκώσει λίγο.

´Εχετε προθερμάνει τον φούρνο στους 170 βαθμούς και το ψήνετε για 45 λεπτά.

Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο αλείφετε αμέσως με αρκετό απο το καυτό βούτυρο και ρίχνετε και την άχνη ζάχαρη κατευθείαν. ´Οπως είναι ακόμη ζεστό το stollen το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο. Το αφήνετε 2-3 μέρες (αν αντέξετε….:-)

Το βγάζετε από το αλουμινόχαρτο και ξαναρίχνετε άχνη. Έπειτα είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Tips :

  • Η παράδοση θέλει να αφήσετε το stollen μέχρι και 2 μήνες να σιτέψει αλλά και μετά από 1 εβδομάδα ειναι μία χαρά για να το κόψετε και να το απολαύσετε.
  • Τέλειο συνοδευτικό για τον πρωινό ή απογευματινό καφέ / τσάι

Καλή επιτυχία και σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα και πολλές χαρούμενες και γλυκιές στιγμές για το 2017 !!!

Thanasis & Spyros

 

 

 

http://

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s