Κολοκύθα (ολόκληρη) γεμιστή με αρωματικό ρύζι

Φθινόπωρο, μπορείτε πια να βρείτε κίτρινες κολοκύθες στα μανάβικα και στις λαϊκές αγορές, με τις οποίες μπορείτε να κάνετε υπέροχες πίτες, σούπες, γλυκά, μαρμελάδες. Τώρα όμως θα σας δώσω μία πρωτότυπη και πολύ νόστιμη συνταγή , χρειάζονται αρκετά υλικά, λίγος χρόνος παραπάνω αλλά το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και θα σας ενθουσιάσει.

Χρόνος : περίπου 2 ώρες
Για 8-10 μερίδες ( για συνοδευτικό )

Υλικά :
1 (περίπου 1.500 γραμμ.) κολοκύθα κίτρινη

2 κούπες ρύζι κίτρινο μακρύκοκκο parboiled

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2/3 κούπας κουκουνάρι (πλυμμένο) ή φυστίκια Αιγίνης

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας βούτυρο

Λίγο κρόκο Κοζάνης

1 κουτ. γλυκού. σκόνη καυκουμά

1/2 πορτοκάλι ( μεγάλες φλούδες )

1/2 κούπα σταφίδα κορινθιακή (πλυμμένες)

4 κόκκους μπαχάρι (ή 1/2 κουτ.γλυκού μπαχάρι σε σκόνη)

1  πρέζα κόλιανδρο, σε σκόνη

1  μικρό ξύλο κανέλλας

3  γαρύφαλλα

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 1/2 κούπες ζεστό νερό

Οδηγίες :

Πλένετε την κολοκύθα, αφαιρείτε με κοφτερό μαχαίρι μία χονδρή φέτα (θα τη χρησιμοποιήσετε σαν καπάκι) μαζί με το κοτσάνι. Με ένα κουτάλι βγάζετε τους σπόρους και τις ίνες. Ξαναβάζετε το καπάκι και την τοποθετείτε σε ένα ταψί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.. Ψήνετε για 1/2 – 1 ώρα αναλόγως το μέγεθος της κολοκύθας μέχρι να μαλακώσει ελαφρά η σάρκα της.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά βάζετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθούν ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνετε να σοταριστεί σε μέτρια φωτιά για 2 – 3 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθεί.

Ύστερα, προσθέτετε το ρύζι και τα αφήνετε να καβουρδιστούν μαζί για 7-8 λεπτά, σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν στον πάτο.

Εάν δείτε ότι το ρύζι, παρά το γεγονός ότι το ανακατεύετε κινδυνεύει να κολλήσει, προσθέτετε ακόμη 1 κουτ. σούπας βούτυρο.

Στη συνέχεια, προσθέστε τα κουκουνάρια ή το φυστίκι και συνεχίζετε το καβούρδισμα για άλλα 2 λεπτά.

Μετά, προσθέστε τις σταφίδες, το ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλλα, το μπαχάρι, τον κόλιανδρο, το πορτοκάλι τον κουρκουμά τον κρόκο και 2 κούπες ζεστό νερό.

Δεν βάζετε όλο το νερό από την αρχή αλλά σταδιακά γιατί έτσι ελέγχετε το ρύζι.

Μόλις το νερό κοχλάσει, χαμηλώνετε λίγο ακόμη τη θερμοκρασία , προσθέτετε άλλο 1 φλυτζάνι ζεστό νερό και μαγειρεύετε για 7 – 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό από το ρύζι, το δοκιμάζετε για να δείτε εάν είναι όσο μαλακό το θέλετε , αλλά πρέπει να κρατάει λίγο στο “δόντι” και μετά το βγάζετε από την φωτιά.

Αφαιρείτε από το ρύζι, τις φλούδες πορτοκαλιού, το ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλλα και τα μπαχάρια (εάν τα έχετε βάλει σε κόκκους και όχι σε σκόνη).

Έπειτα βγάζετε την κολοκύθα από το φούρνο και τη γεμίζετε με το αρωματικό ρύζι. Ξαναβάζετε το καπάκι και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20΄ επιπλέον. Την σερβίρετε ολόκληρη (αφαιρώντας το καπάκι) στον μπουφέ ή στο κέντρο του τραπεζιού, και με κουτάλι σερβίρετε το ρύζι στα πιάτα.
Tips :

  • Ταιριάζει τέλεια με κοτόπουλο ψητό μοσχάρι, μπιφτέκια ή κεφτεδάκια.
  • Σε περίπτωση που η κολοκύθα σας είναι μικρή και δεν χωράει όλο το ρύζι, μπορείτε να απλώσετε το υπόλοιπο γύρω απο την κολοκύθα στο ταψάκι και καλύψτε το σφιχτά με ένα αλουμινόχαρτο, μόλις είναι έτοιμο αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και σερβίρετε.
  • Φτιάξτε αυτό το υπέροχο ρύζι αξίζει τον κόπο και τον χρόνο, ειδικά εαν θέλετε να εντυπωσιάσετε τόσο με την εμφάνιση όσο και με την εξαιρετική γεύση.

Thanasis


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s