Yves Saint Laurent , Alfred Hitchcock & Argan trees @ Morroco 

Ξεκίνησα νωρίς το πρωί πηγαίνοντας να δώ τους κήπους του σπιτιού του Υβ Σαιν Λωράν, ( jardin majorelle ) κατά κάποιο τρόπο από υποχρέωση μια και βρισκόταν στα highlights όλων των οδηγών για το Μαρακές. Έφθασα σε μια περιοχή περιτριγυρισμένη από ψηλή μάντρα στη Rue Yves Saint Laurent σε κεντρικό σημείο της πόλης , πήρα το εισιτήριο και πέρασα την είσοδο , ξαφνικά ένιωσα να μεταφέρομαι κάπου αλλού , δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς την αίσθηση που ένιωσα αλλά ήταν σαν ένα μαγικό χέρι να με μετέφερε σε ένα μυστικό κήπο απίστευτης ομορφιάς βγαλμένο μέσα απο τα παραμύθια. Άρχισα να περπατώ μέσα στον κήπο , σε κάποια σημεία η βλάστηση ήταν τροπική σε κάποιο άλλο υπήρχε ένας τεράστιος κακτόκηπος , μια υπέροχη λίμνη με τεράστια νούφαρα, ένα εκπληκτικό γεφύρι βαμμένο σε μπλέ majorelle , με το ίδιο χρώμα που ήταν βαμμένες και διάφορες λεπτομέριες μέσα στον κήπο, καλόγουστα παγκάκια να ξεκουράζεσαι και στο κέντρο όλων δέσποζε η επιβλητική κατοικία . Ολα αυτά τόσο διαφορετικά αλλά και τόσο αρμονικά δεμένα μεταξύ τους που με έκαναν να νοίωσω το ” άγγιγμα ” του μεγάλου maitre .
Συνέχισα για την πόλη Εσσαουίρα σαν τελικό προορισμό χωρίς να ξέρω τι θα δώ . Ξαφνικά στη διαδρομή , στην άκρη του δρόμου βλέπω κατσίκες επάνω σε ένα δένδρο και αμέσως σκέφτηκα ότι θα το φαντάστηκα αφού δεν υπάρχουν κατσικόδενδρα !
Σε λίγο βλέπω και άλλο δέντρο και μετά και άλλο με κατσίκες σκαρφαλομένες στα κλαδιά, κοιτάζοντας με έκπληξη  ο οδηγός μου είπε ότι ανεβαίνουν να φάνε τους σπόρους του δένδρου Αργκάν. Ενας σπόρος, που περνώντας από μία απλή διαδικασία παράγει ένα θαυμαστό λάδι. Οι φήμες λένε ότι όταν επισκέφθηκε ο Υβ Σεν Λωράν το Μαρόκο εντυπωσιάστηκε απο τις ντόπιες βερβερίνες και το υπέροχο δέρμα τους και για το πόσο νεαρότερες φαίνονταν . Το μυστικό τους ήταν το λάδι από το δέντρο Αργκάν με το οποίο άλοιφαν το προσωπό τους . Από τότε έγινε παγκοσμίως γνωστό και πολλές γνωστές μάρκες το χρησιμοποιούν σαν το κύριο συστατικό για τις κρέμες προσώπου. Ετσι ξεκίνησε και η παραγωγή απο ντόπιους, αγνών καλλυντικών τα οποία παρασκευάζονται όπως ειναι φυσικό σε ένα εργαστήριο κοντά στη περιοχή με τα κατσικόδενδρα ( Αργκάν).

Εξέφρασα την επιθυμία μου να δώ τον τρόπο εξαγωγής αυτού του λαδιού από τους σπόρους μιας και από οτι μου είπαν γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο με το χέρι αφού ο μηχανικός τρόπος έχει αποτύχει και το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό. Πράγματι ήταν μια ωραία λαι ενδιαφέρουσα εμπειρία, γυναίκες καθισμένες στην σειρά έσπαζαν με μια πέτρα το σκληρό κέλυφος, οι επόμενες έβαζαν το μαλακό σπόρο σε ένα χειροκίνητο πέτρινο μύλο και τον γυρνούσαν μέχρι να βγεί ενα πολύ παχύρευστο λάδι , η τελευταία γυναίκα ανακάτευε αυτό το λάδι με νερό, το ζύμωνε και μετά το πίεζε δυνατά για να πάρει το τελικό προϊόν, ένα λάδι σαν το ηλιέλαιο. Ο σπόρος Αργκάν θυμίζει εμφανισιακά τα φουντούκια και όταν δοκίμασα ένα ήταν πολυ πικρό, περίεργο γιατί αρέσει τόσο πολύ στις κατσίκες.

Αφού με έπεισαν ότι είναι το σούπερ προιόν, αγόρασα διάφορες κρέμες και λάδια ( όχι και πολύ φθηνά, αλλά πιστεύω ότι είναι άλλη τιμή για τους τουρίστες) και συνέχισα τον δρόμο μου για την οχυρωμένη πόλη Εσσαουίρα που είναι κτισμένη στις ακτές του Ατλαντικού, με τους εκατοντάδες γλάρους να πετούν και να κράζουν γύρω μας. Εκεί που ο ´Αλφρεντ Χίτσκοκ εμπνεύστηκε και αργότερα γύρισε , στο νησάκι απέναντι από το λιμάνι , την ταινία του “Τα πουλιά”

Tips

  • Στο Μαρακές κάντε μια βόλτα με τα αμαξάκια,
  • Δείτε τα χαρακτηριστικά δέντρα Αργκάν (κατσικόδενδρα) και αφού ζήςετε από κοντά την εμπειρία παραγωγής του λαδιού Αργκάν αγοράστε και εσείς τις κρέμες προσώπου.
  • Στην Εσσαουίρα διαλέξτε ολόφρεσκο ψάρι καραβίδες ή χταπόδι σε ένα απο τα εστιατόρια στο λιμάνι, τα ψήνουν τέλεια. ´Ισως ήταν το πιο φρέσκο ψάρι που έχω φάει ποτέ.

Thanasis 


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s