Σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο με τζίντζερ ή πορτοκάλι

καλοκαίρι, μια πραγματική πανδαισία απο δροσερά, φρέσκα φρούτα και βλέποντας τα όμορφα και νόστιμα ροδάκινα ίσως αναρωτιέστε πως θα μπορούσατε να φυλάξετε το άρωμα τους για τον χειμώνα, εύκολο !!!

Με απλά υλικά και γρήγορες διαδικασίες. Αλλα μην ξεχνάτε οτι φρούτο βάλεις τέτοια Μαρμελάδα θα πάρεις, γι αυτό διαλέγετε πάντα ώριμα αλλά σφιχτά φρούτα χωρίς κτυπήματα και εμφανώς ταλαιπωρημένα.

Ροδάκινο Μαρμελάδα με Τζίντζερ ή Πορτοκαλι Περίπου 3 κούπες μαρμελάδα

Υλικά:
1 κιλό ροδάκινα ώριμα καθαρισμένα

1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο*

700 γραμ. ζάχαρη

χυμός από 1/2 λεμόνι

1/2 ξύλο κανέλλας, και 3 γαρύφαλλα (προαιρετικά)

Οδηγίες:
Πλένετε και ξεπλένετε τα βάζα και τα καπάκια, χωρίς να τα στεγνώνετε τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για περίπου 20 λεπτά προσθέτετε και τα καπάκια μέχρι να μην έχουν καθόλου σταγόνες νερού.

Έτσι αποστειρώνετε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσετε.

Καθαρίζετε τα ροδάκινα από τη φλούδα βγάζετε τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβετε .

Τρίβετε στο ψιλό μαχαίρι του τρίφτη το τζίντζερ.

Σε πλατιά κατσαρόλα βάζετε τα ροδάκινα, την ζάχαρη σε στρώσεις, προσθέτετε και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, βάζετε τη κανέλλα και τα γαρύφαλλα σε μαγειρικό σακουλάκι και τοποθετείτε και αυτό στην κατσαρόλα.


Θερμαίνετε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία, και βράζετε το μίγμα μέχρι να δέσει**

Ελέγχετε αν έδεσε όσο θέλετε βγάζετε το σακουλάκι με τα μπαχαρικά και βάζετε τη μαρμελάδα στα καυτά αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζετε με προσοχή τα καπάκια. Οταν κρυώσουν τα αποθηκεύετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Tips:

  • Ακόμη και αν είστε λάτρεις του τζίνζερ μην αυξήσετε την ποσότητα του, θα κυριαρχήσει και θα χάσετε εντελώς την γεύση του φρούτου.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τζίντζερ* με 1/2 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού. Οταν την τρώς έχεις τη γεύση ροδάκινου, στο τέλος όμως σου αφήνει την δροσερή γεύση του πορτοκαλιού. Λατρεύω και τις δυο εκδοχές.Ότι κι αν προσθέσετε η ποσότητα να είναι με μέτρο ώστε να μην καλύπτεται η γεύση και το άρωμα του φρούτου.
  • ** Για να ξέρετε πότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη,  μετά απο 10 λεπτά βρασίματος , βάλτε μία κουταλιά σε ένα παγωμένο πιατάκι, βάλτε το στην κατάψυξη για 1 λεπτό. Περάστε το δακτυλό σας πάνω απο την μαρμελάδα, αν δεν κυλίσει είναι έτοιμη.

Thanasis

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s