Σάλτσα ντομάτας με καρότο και σέλερι

Mία ελαφριά, καλοκαιρινή και απίθανα νόστιμη σάλτσα.
Χρησιμοποιήστε την στα μακαρόνια, στη πίτσα, στα μπιφτέκια ή όπου αλλού θέλετε, έχει μια μικρή προετοιμασία, αλλά αξίζει τον κόπο θα ενθουσιαστείτε.

Συνολικός χρόνος: 1 1/2 ώρα
Ποσότητα: περίπου 1 κιλό σάλτσα

Συστατικά:

1 κιλό ντομάτες, ή 1 βάζο 750 γραμ. περίπου, σάλτσα έτοιμης ψιλοκομμένης φρέσκιας ντομάτας

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε μικρούς κύβους

1 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο σε μικρούς κύβους (καρέ)

1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε μικρούς κύβους

1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρούς κύβους

2 – 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κουτ. γλυκού, ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαιντανού

5 φρέσκα φύλλα ψιλοκομμένα βασιλικό (προαιρετικά)

1/2 κουτ. γλυκού ζαατάρ (μπαχαρικό)

1/4 κούπας ελαιόλαδο

Λίγη ζάχαρη ( ή γλυκαντικό σε σκόνη )


Οδηγίες:
Πρώτα αφαιρείτε την φλούδα από την ντομάτα με τον παρακάτω τρόπο :

Βάζετε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό ως την μέση να βράσει.

Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία τόσο ώστε να μην κοχλάζει.

Πλένετε τις ντομάτες. Χαράζετε το κάτω μέρος τους σταυρωτά με ένα μαχαίρι.

Τις βουτάτε λίγες λίγες στο καυτό νερό, γυρνώντας και από τις δύο πλευρές και τις βγάζετε μόλις βεβαιωθείτε ότι η φλούδα στο σημείο που την έχετε χαράξει ξεκολλάει από τη σάρκα. Θέλει περίπου 1 λεπτό. Τις βάζετε σε κρύο νερό να κρυώσουν. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες.

Σοτάρετε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο , σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο, τη πιπεριά, το καρότο, το σέλερι, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και αφήστε να σοταριστεί. Προσθέστε τις ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους.
Δυναμώστε τη φωτιά και ξαφρίστε τη σάλτσα αν χρειάζεται. Χαμηλώστε , προσθέστε το ζαατάρ και σιγοβράστε μέχρι να δέσει και να γίνει πιο πυκνή. Θέλει απο 30′-60′ ανάλογα με τις ντομάτες. Δοκιμάστε τη γεύση και διορθώστε με ζάχαρη, αλάτι ή πιπέρι. Προσθέστε τα φύλλα του Μαιντανού και ανακατέψτε.


Σερβίρετε πάνω απο τα μακαρόνια σκέτη ή ανακατεμένη με κιμά ( αφού πρώτα τον τσιγαρίσετε )  , στη πίτσα, στα μπιφτέκια, είναι μια σάλτσα (πασπαρτού) που πάει με όλα.


Tips :

  • Μια εύκολη σάλτσα που δεν χαλάει εύκολα λόγω της οξύτητας της ντομάτας και μπορείτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο μέσα σε ενα γυάλινο βάζο για πολλές ημέρες και να τη χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε, το μόνο που θέλει είναι λίγο ζέσταμα .
  • Μπορείτε να παραλείψετε κάποιο λαχανικό που δεν σας αρέσει .

Thanasis

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s