Carrot birthday cake  

Από τις πιο ωραίες συνταγές για κέικ καρότου . Αν και ο χρόνος για την παρασκευή του είναι μεγάλος , το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο . Φυσικά μην περιμένετε να το φτιάξετε μόνο για γενέθλια , απολαύστε το όλες τις ημέρες του χρόνου !

Συνολικός χρόνος: 25 ώρες 30 λεπτά περίπου Για 8-10 άτομα

Υλικά για το κέικ

2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη

1-1/2 κούπα φυτικό λάδι ( ηλιέλαιο )

4 φρέσκα ολόκληρα αυγά

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

1 κουτ. γλυκού αλάτι

2 κουτ. γλυκού κανέλα

3 κούπες ωμά, λεπτά τριμμένα καρότα

3/4 κούπας μέτρια κομμένα καρύδια

Υλικά για τη στρώση-επικάλυψη 

680 γραμ. ζάχαρη άχνη

340 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας

1/4 κούπας maple syrup (προαιρετικό)

60 γραμ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

Οδηγίες :

Για το κέικ 

Προθερμαίνετε το φούρνο στούς 180 Βαθμούς. Βουτυρώστε και αλευρώστε μία φόρμα 23 πόντων με έλασμα.

Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμίξτε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, και τα αβγά. Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, τη σόδα , το αλάτι, και τη κανέλα . Προσθέστε το μίγμα του αλευριού (ξηρά συστατικά) στο μίγμα με το ηλιέλαιο (υγρά συστατικά) και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τα καρότα , τα μέτρια κομμένα καρύδια και αναμίξτε καλά.

Ρίξτε τήν ζύμη ομοιόμορφα στην έτοιμη απο πρίν φόρμα του κέικ, τοποθετήστε τη στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για 50-60 λεπτά, μέχρι όταν βυθίζοντας μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ βγεί καθαρή. Αφήστε να κρυώσει στη φόρμα, για περίπου 1 ώρα. Αποθηκεύστε με τη φόρμα, σε αεροστεγές δοχείο για να εμποδίσετε την αφύγρανση. Πρέπει να είναι ψημένο τουλάχιστον από την προηγούμενη ημέρα πρίν το χρησιμοποιήσετε ( σημαντικό για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα ).

Την επόμενη μέρα αφαιρέστε το ψημμένο κέικ από τη φόρμα, γυρίστε το ανάποδα στον πάγκο εργασίας, και με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το κέικ σε τρείς παράληλους (δίσκους). Τοποθετήστε τον πρώτο δίσκο, με την επάνω πλευρά προς τα κάτω, στο κέντρο μίας πιατέλας για κέικ. Με μια σπάτουλα , απλώνετε ομοιόμορφα περίπου 1/2 κούπα της επικάλυψης σε στρώση, τοποθετήτε τον δεύτερο δίσκο στην κορυφή της πρώτης στρώσης και πάλι με την σπάτουλα απλώνετε ομοιόμορφα περίπου 1/2 κούπα της επικάλυψης στον δεύτερο δίσκο. Τοποθετείτε και τον τρίτο δίσκο στην κορυφή της δεύτερης στρώσης με την επάνω πλευρά προς τα κάτω.

Χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια, πιέστε σταθερά αλλά απαλά, όλα τα στρώματα μαζί για να έχετε ένα σταθερό κέικ. Με την σπάτουλα, απλώστε το υπόλοιπο της επικάλυψης ώστε να καλύψει την κορυφή και τις πλευρές του κέικ. Το διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.

Για την επικάλυψη

Σε ένα μεγάλο μπόλ μίξερ, βάζετε την άχνη ζάχαρη, το τυρί κρέμα, την βανίλια, (το maple syrup) και την μαργαρίνη. Χτυπάτε στην αρχή στη πρώτη ταχύτητα και μετά στη δεύτερη, μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά καλά. Κρατήστε το μίγμα στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το όταν απαιτείται.

 

Tips :

  • Από επάνω αν θέλετε μπορείτε να το πασπαλίσετε με τριμμένα καρύδια
  • Περιμετρικά μπορείτε να τοποθετήσετε μικρά καρότα ζαχαρόπαστας , που έχετε φτιάξει απο πρίν
  • Για λιγότερες θερμίδες ( diet ) στη συνταγή για το κέικ, αντικαθιστάτε τη ζάχαρη με γλυκαντική σκόνη, για την επικάλυψη αντί για τη ζάχαρη χρησιμοποιείτε 4 πακέτα κρέμα στιγμής σε σκόνη του εμπορίου , με ένδειξη χωρίς ζάχαρη, και 300 γραμ. τυρί κρέμα αντί των 360 γραμ. Εκτός της σόδας προσθέτετε και 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, και δεν βάζετε καθόλου εκχύλισμα βανίλιας και maple syrup.

Thanasis

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s